Automessut

Automessut car fair

Auto 2016 Automessut järjestettiin Helsingin messukeskuksessa 18.-20.11. 2016. Messut olivat kolmipäiväiset ja keräsivät tapahtumaan suuren joukon autoilusta ja automaailman uutuuksista kiinnostuneita ihmisiä. Autojen lisäksi paikalla oli kaikkea autoiluun liittyvää, kuten varusteita ja palveluja. Koeajojen määrä yllätti jopa järjestäjien toiveet, sillä kolmen päivän aikana ajettiin yhteensä 2521 koeajoa. Messut keräsivät yhteen samanhenkisiä autoilun harrastajia niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Messuilla oli puhetta myös autoilun tulevaisuudesta. Sekä sähköautot että ilman kuljettajaa ajavat autot olivat esillä. Yhteenvetona voidaankin siis todeta, että autoilu on todella kehittynyt viime vuosina. Paljon puhutut päästöongelmat ja katsastuksessa käytettävät päästömittaukset ovat kohta myös historiaa, sillä sähköautoilun on ajateltu yleistyvän nopeaan tahtiin ja sähkö luonnollisesti tulee töpselin kautta. Toistaiseksi sähköautoilun ongelmana on kallis hinta ja kalliit valmistuskustannukset, ja niihin pitäisikin keksiä ratkaisuja ennen sähköautoilun yleistymistä. Ei siis ole ihme, että uutisissakin on väläytelty, kuinka Suomi haluaisi Teslan valmistuksen kotimaahan ja sitä kautta työpaikkoja, rahaa ja mainetta maailmalla. Automessut kertovat kaikkea autoiluun sekä mukavampaan ja turvallisempaan ajamiseen liittyvää.

Automessut palvelevat autoilijaa

Olitko sinä mukana Helsingin automessuilla? Luonnollisestikaan kaikki autoilusta kiinnostuneet eivät messuille ehtineet, mutta uusia mahdollisuuksia tulee tulevaisuudessa varmasti. Oma auto on monelle tarpeellinen jo päivittäisen liikkumisen kannalta, ja maailmassa myydäänkin vuosittain lähes 100 miljoonaa uutta autoa. Käytettyjen autojen määrä on Suomen teillä myös jatkuvasti kasvanut. Usein kuuleekin sanottavan, että Suomen autokanta on melko vanhaa. Messuilla olivat mukana kaikki Suomessa myytävät automerkit, ja esittelyssä sekä koeajossa oli mukana paljon uutta autokantaa. Viikonloppu oli vilkas myös yleisön kannalta, joten messuille oli selvää tilausta. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan yli 80 näytteilleasettajaa ja vierailijoitakin yli 31000.

Miten Helsingin automessut sujuivat? Automessut ovat aina laajasti markkinoitu tapahtuma ja keräävät yleisöä ulkomaita myöten. Kaupallisuus on messuilla myös vahvasti esillä, sillä mukavan ja viihteellisen tapahtuman lisäksi messut tähtäävät automyynnin selkeään nousuun. Messujen tarkoitus on tarjota ajanmukaista tietoa ja herättää potentiaalisen ostajan kiinnostus. Messuilla näytteilleasettajana olleen Autoliiton toimitusjohtajan mukaan myynti osastoilla oli vilkasta, uudet autot kiinnostivat ja paikalla oli paljon autoa hankkimaan lähtenyttä väkeä. Kävijätutkimuksen mukaan uuden auton hankintaa seuraavan kolmen vuoden kuluessa miettii joko varmasti tai mahdollisesti jopa 88 % kävijöistä. Yhteenvetona voidaankin siis sanoa, että tosiostajat olivat messuilla liikkeellä.

Automessut ylittivät järjestäjien odotukset

Automessuilla vieraili siis vilkas ja innostunut autokansa. Messut keräsivät myös autoilun ammattilaiset paikan päälle, sillä avajaispäivänä ja lauantaina järjestettiin mielenkiintoiset ja viimeisintä tietoa jakavat autokorjaamomessut. Viihdettä ja asiaa oli runsaasti tarjolla aivan kuten messuilla yleensä, ja tunnelmaa ja elämyksiä loivat niin huippuluokan ravintolat kuin eturivin artistitkin. Autoilun viimeisimpien tietojen ja uusimpien automallien lisäksi paikan päältä löytyi varmasti jokaiselle tekemistä. Autoa käyttävät kaikenikäiset yli 18-vuotta täyttäneet henkilöt, ja autossa on mukana usein kuljettajan lisäksi myös muita henkilöitä, kuten lapsia tai lemmikkejä. Turvallinen autoilu ja tekniikan kehittyminen olivatkin messujen tärkeimpiä teemoja.

Tekniikan kehittyminen lisää turvallisuutta. Uusi markkinoilla oleva autokanta on näyttävää, mutta myös turvallisempaa vanhoihin automalleihin verrattuna. Automessut 2016 toivat esiin murheelliset tilastot menneiden vuosien tieliikenneonnettomuuksista. Esimerkiksi 1970-luvun alkuvuosina tieliikenneonnettomuuksien määrä oli ikävästi kasvussa. Viime vuosikymmenten turvallisuutta lisäävät toimenpiteet, kuten ajonopeuksien pudottaminen ja turvavyöpakko, olivat hyviä askeleita kohti entistä turvallisempaa autoilua. Liittymiä parannettiin ja teille rakennettiin hidastetöyssyjä, erityisesti taajamiin ja esimerkiksi koulujen läheisyyteen. Autoihin alkoi ilmestyä turvatyynyjä, jotka laukeavat onnettomuustilanteissa. Moni meistä muistaa myös lukkiutumattoman ABS-jarrujärjestelmän tulon henkilöautoihin. Aktiiviset turvajärjestelmät ja ajovakautus tulivat autoihin 2000-luvulla, ja EU määräsi ajovakautuksen pakolliseksi kaikkiin henkilö- ja pakettiautoihin vuoden 2014 marraskuusta alkaen. Automessut tarjosivat selkeää ja ajanmukaista tietoa.

Autoilu ja iäkkäämpi kuljettaja

Automessut tarjoavat monia laadukkaita vaihtoehtoja myös iäkkäämmille kuljettajille. Korkea istuma-asento, joka monissa uusissa automalleissa on, tukee kuljettajan niskaa ja selkää sekä antaa mukavamman ajotuntuman. Automaattivaihteisto lisää kuljettajan huomiokykyä muun liikenteen suhteen, ja niin kutsutut pysäköintiavustimet, esimerkiksi äänimerkillä toimivat pysäköintitutkat ja peruutuskamerat, helpottavat ajamista ahtaissakin paikoissa. Osa autoihin asennetuista turvallisuusvarusteista toimii jo nyt täysin automaattisesti ja niitä kehitellään jatkuvasti lisää lähitulevaisuutta ja turvallisempaa autoilua silmällä pitäen.